Komunikat Zarządu Koła z dnia 14 lipca 2015

Szanowna Koleżanko, Szanowni Koledzy !!!

Zarząd Koła informuje, że:

1. Protokoły za pobraną zwierzynę i kwoty do zapłaty za nią w sezonach 2013/2014 oraz 2014/2015 znajdują się u skarbnika koła. Koledzy, którzy pobrali zwierzynę na własny użytek powinni skontaktować się ze skarbnikiem i dokonać wpłat wyłącznie przelewem na konto koła.

2. Przypominamy o wpłacie składek na koło za 2015 rok. Wpłat należy dokonywać przelewem (240 zł) na konto koła. Do tej pory składki zapłaciło tylko 15 kolegów.

3. Przypominamy o zdawaniu tuszek upolowanych lisów do badania. Tuszki zdajemy do weterynarza p. J. Krafta w Starym Dzierzgoniu zapakowane w worek foliowy.

4. Przypominamy że, można odpracować dniówki przy korowaniu żerdzi u kol. podłowczego.

5. Dnia 15 sierpnia 2015 r. w Kniejówce odbędzie się szkolenie z przepisów bezpieczeństwa na polowaniu.  Początek godz. 14:00. Po szkoleniu, dla chętnych, odbędzie się polowanie na kaczki.

Darz Bór !!!

Zarząd Koła

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Flaczki z glikolem Drukuj
Sobota, 20 Styczeń 2007 16:49

Polowania zbiorowe dostarczają wielu przygód, nie tylko myśliwskich. Zdarzają się przygody, które na wiele lat dostarczają tematów do rozmów i z czasem obrastają w legendy. Ta historia zdarzyła się naprawdę, a związana jest z naszym uniwersalnym garem do przygotowywania posiłków na polowaniach zbiorowych. Wprawdzie koło posiada kuchnię polową, z którą też jest związanych parę powiastek, ale wytacza się ją na polowania większe i uroczyste. Postanowiono więc zrobić coś mniejszego i bardziej poręcznego. Zakupiono kociołek, z którego koledzy Józef Jurkiewicz i Ireneusz Koper wyczarowali bardzo zmyślny uniwersalny gar na trójnogu, który można stawiać nad ogniskiem.

Gar czy kociołek posiada podwójne ścianki między, którymi krąży glikol. Powoduje on szybsze nagrzewanie naczynia, uniemożiwia przypalanie potraw i dłużej trzyma ciepło.

Kierownikiem gara jest widoczny na zdjęciu kol. Jacek Orlikowski. Nadszedł więc dzień polowania zbiorowego, podczas którego gar miał odbyć swój chrzest. Polowanie przebiegało swoim trybem, aż zbliżył się czas przerwy na śniadanie. Rozpalono ogień, do gara wrzucono wcześniej przygotowane flaczki ... i pozostało tylko czekać. Rzeczywiście, po niedługim czasie pojawiła się para i z gara zaczęła się unosić cudowna woń flaczków. Ponieważ tego dnia było zimno kol. Jacek oznajmił, że podgrzeje flaczki mocniej, żeby nie zamarzały w miseczkach. Bulgotanie było coraz bardziej intensywne, para coraz większa, zaczęto rozdawać miseczki na flaczki gdy ... zasyczało i przez zawór bezpieczeństwa WYLECIAŁ CAŁY GLIKOL, KTÓRY WYSTRZELIŁ  NICZYM POCISK PIONOWO W GÓRĘ !!! Po czym zadziałało przyciąganie ziemskie i kula glikolu wpadła prosto do ... flaczków. Konsternacja myśliwych była wielka. Niczym konsylium zebrali się wszyscy nad zawartością kociołka. Jacek mieszał flaczki, a wszyscy próbowali sobie przypomnieć czy glikol jest trujący. Po długiej dyskusji łowczy rzekł głosem autorytatywnym. Glikol to alkohol, więc nie może zaszkodzić. Ostrożnie spróbowano flaczków. Jacek przeżył !!! W podjęciu decyzji pomógł intensywny, majerankowy zapach flaczków. Całkiem niedługo trwało i w garze ukazało się dno. Flaczki miały lekki posmak, ale zimno i wilcze apetyty myśliwych spowodowały, że nikt na ten posmak nie zwracał uwagi. Po zjedzeniu stwierdzono tylko, że na tym polowaniu na pewno nikt nie zamarznie. Sprawcami wybuchu okazali się konstruktorzy gara, którzy wleli za dużo glikolu. Pod wpływem ciepła zwiększył on swoją objętość, znalazł ujście w zaworze bezpieczeństwa i wylądował w naszych flakach.

Zmieniony ( Sobota, 14 Listopad 2009 20:37 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS